Adesea intestinul nostru, cu suprafața impresionantă de 400 m2, este văzut ca un “tub digestiv”, care trebuie să se ocupe doar de consumul de alimente și excreție. De fapt, intestinul participă la 80 % din toate procesele metabolice, ceea ce îi conferă dreptul de a fi caracterizat ca un “centru al menținerii stării de sănătate”.

zdravo-nezdravo-chervo Sarcini ale intestinului și florei intestinale

  • Descompunere a nutrienților
  • Absorbție de vitamine, minerale și altele
  • Formarea mucusului pentru a proteja peretele intestinal sensibil
  • Generare de vitamine, aminoacizi și acizi grași esențiali
  • Alimentare cu energie
  • Producerea a 80 % din celulele sistemului imunitar
  • Producerea de proteine care distrug virusurile și bacteriile (“imunoglobuline”)
  • Stimularea activității sistemului imunitar

Pentru a face față sarcinilor sale, intestinul are nevoie de cooperarea activă a florei intestinale (= bacteriile disponibile în mod natural în intestin). Acestea sunt responsabile pentru recuperarea principiilor active din alimente, pentru procesarea tuturor vitaminelor conținute în acestea și pentru formarea unei linii de apărare dense împotriva microorganismelor.

Intestinul – centrul sistemului nostru imunitar.

 

Cu peste 100 de ani în urmă, afirmația: “Moartea este în intestin” a fost rostită de Ilya Mechnikov, student la Institutul Pasteur, ulterior câștigător al Premiului Nobel.

Astăzi, caracteristicile, activitatea metabolică și efectele asupra sistemului imunitar generate de intestinul nostru și cele aproximativ 600 de specii de bacterii sunt explorate intens. Prin urmare, știm că în intestinele noastre trăiesc de zece ori mai multe bacterii comparativ cu numărul total de celule din organism. Diversitatea genetică a bacteriilor din tractul nostru gastrointestinal depășește numărul de oameni de pe pământ de o sută de ori. Există o interacțiune intensă cu beneficii reciproce între organism și flora intestinală, care poate fi detectată prin secvențierea moleculară genică a microbiotei noastre, o simbioză care este în mod frecvent perturbată. În general, influența florei intestinale asupra sănătății noastr este subestimată. Pe lângă sarcina de a consuma alimente și excreția de resturi nedigerabile, intestinul joacă un rol important asupra sistemului nostru imunitar. Pe lângă rolul exercitat asupra particulelor alimentare, toxinelor, virusurilor, ciupercilor și paraziților ce trec prin lumenul nostru intestinal. Pentru a proteja organismul, flora intestinală formează o barieră imunologică eficientă împotriva acestor substanțe străine. Acest lucru este evident și prin prisma faptului că 80% din organele limfatice sunt situate în apropierea intestinelor.

Cu o suprafață totală de 300-400 m2 (comparativ cu plămânul, care are o suprafață de 30-70 m2 și pielea care are până la 4 m2), mucoasa intestinală conține de trei ori mai multe celule decât măduva osoasă, splina și ganglionii limfatici, care împreună reprezintă cel mai mare organ cu rol imunologic din organism.

Dacă agenții patogeni sau toxinele ajung în mucoasa intestinală, ele pot fi eliminate eficient prin sistemul imunitar GALT (țesut limfoid asociat intestinului). În acest caz sunt utilizate atât sistemul umoral de apărare al limfocitelor B cât și sistemul de apărare celulară al limfocitelot T plus macrofagele. După contact și stimulare, celulele imune migrează, în special celulele producătoare de IgA, din intestin în organism și se stabilesc în glandele salivare, plămâni, tractul genitourinar și glande mamare la femeile care alăptează.

Datorită contactului masiv cu diferite substanțe străine cu care intestinul intră în contact mai mult decât orice alt organ, acesta devine cel mai important factor pentru menținerea normală a activității sistemului imunitar.

În această funcție defensivă, intestinul este susținut de aproximativ 100 trilioane de bacterii, dintre care unele se află în lumenul intestinal, iar unele dintre ele aderă la mucoasa intestinală prin factori adezivi. Aceste mase de microbi, din care 99% sunt de origine anaerobă, produc vitamine (vitamina K, acid folic), aminoacizi esențiali, hormoni, enzime, fermenți, substanțe cu rol antibacterian, acizi grași cu lanț scurt

MICROORGANISMELE CU ROL PROBIOTIC SUNT VITALE

Trăim într-o minunată simbioză cu miliarde de bacterii bune, utile menținerii stării de sănătate. Fără ele, nu putem fi sănătoși. Cu excepția intestinelor noastre, aceste microorganisme apar în alimente cum ar fi iaurtul, varză acră și pâinea dospită. Pentru un stil de viață sănătos, acestea ar trebui să fie o parte esențială a alimentației noastre. Microorganisme cu roluri similare se regăsesc și in produsele de calitate pentru corectarea dezechilibrelor florei intestinale, din care face parte și gama OMNI‑BIOTIC®

În producția de suplimente cu rol probiotic, este important să se utilizeze tipuri stabile de bacterii, nu doar pentru a supraviețui proceselor de digestie în stomac și intestine, ci mai ales pentru a se adapta și a se multiplica acolo.