Microbiomul pentru susținerea metabolismului și a funcției hepatice
Omni-Biotic HETOX Light este conceput pentru sănătatea ficatului și are efect pozitiv asupra metabolismului. Cele 9 tulpini bacteriene pe care le conține au proprietățile specifice care ajută la reducerea circumferinței taliei și la a.z. țesut adipos visceral (grăsime care se găsește în jurul organelor din cavitatea abdominală, cum ar fi stomacul, ficatul, intestinele și care este adesea asociată cu diverse probleme de sănătate) și influențează pozitiv nivelul de zahăr din sânge și rezistența la insulină (HOMA-IR).
Cum acționează?
Beneficii pentru metabolism
Studiile1,2 arată că Omni-Biotic Hetox Light:
Îmbunătățește rezistența la insulină și are efect pozitiv asupra markerului cardiometabolic la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 netratați anterior
Are un efect pozitiv asupra metabolismului glucozei, profilului lipidic, grăsimii subcutanate serice la femeile supraponderale aflate la postmenopauză
Susținere pentru ficat
Studiile3 arată că Omni-Biotic Hetox Light:
Susține funcția hepatică pentru calmarea inflamațiilor conform scării funcției hepatice general acceptate la pacienții cu ciroză hepatică compensată
Omni-Biotic Hetox Light
Compoziție
Un pliculeț (sachet) (= 3 g) conține 7,5 miliarde de bacterii din 9 tulpini special selectate:
- Lactobacillus acidophilus W37
- Bifidobacterium bifidum W23
- Lactobacillus brevis W63
- Bifidobacterium lactis W51
- Bifidobacterium lactis W52
- Lactobacillus casei W56
- Lactococcus lactis W19
- Lactobacillus salivarius W24
- Lactococcus lactis W58
Omni-Biotic® HETOX Light nu conține proteine animale, gluten, drojdie și lactoză și este potrivit pentru persoanele cu alergie la lapte.
Alte ingrediente din compoziție: amidon de porumb, maltodextrină, proteine vegetale, clorură de potasiu, tulpini bacteriene*, sulfat de magneziu, enzime (amilaze), sulfat de mangan.
Omni-Biotic Hetox Light se prezintă sub formă de pulbere, care constă de fapt în bacterii liofilizate. Înainte de înghițire, este dizolvată în apă, bacteriile sunt rehidratate, activate și întărite pentru a trece prin stomac și a ajunge în intestine, unde trebuie să se depună.
Doza recomandată
De 1-2 ori pe zi se amestecă 1 plic Omni-Biotic® HETOX Light (= 3 g) în aproximativ 1/8 l de apă (125 ml), se așteaptă cel puțin 1 minut pentru activare, se mai amestecă o dată și se bea. Se recomandă administrarea pe stomacul gol. În cazul în care se ia Omni-Biotic® HETOX Light de 2 ori pe zi, se recomandă să se ia înainte de micul dejun și înainte de cină.
Se recomandă administrarea îndelungată a Omni-Biotic® HETOX Light. Acest lucru a fost dovedit științific.
Deoarece Omni-Biotic® HETOX Light conține numai bacterii ce se regăsesc în mod natural în intestinul uman, poate fi administrat și în timpul sarcinii și alăptării.
Ficatul
Ficatul nostru este un organ vital mare, care este responsabil pentru diferite procese din corpul nostru: Zi de zi, 2000 de litri de sânge sunt filtrați prin ficat și substanțele toxice (cum ar fi diverși poluanți, alcool sau droguri) sunt eliberate pentru a nu pătrunde în organismul nostru. În același timp, componente nutritive importante (carbohidrați, grăsimi și proteine) sunt metabolizate în ficatul nostru și devin astfel disponibile pentru întregul organism.
Acest „centru de detoxifiere“ este mult mai rezistent decât celelalte organe din corpul nostru: în câteva săptămâni, ficatul se poate regenera complet. Dar fiți atenți: nici cel mai puternic ficat nu poate rezista unei sarcini constante și grele!
Este deosebit de periculos: nu simțim imediat daunele aduse ficatului nostru, deoarece acest organ nu emite stimuli dureroși, ci suferă în liniște. Multe simptome ale disfuncției hepatice (de exemplu, oboseala, pierderea poftei de mâncare, senzația de sațietate, intoleranța la grăsimi, sensibilitatea la presiune în partea superioară a abdomenului) sunt foarte nespecifice și nu indică în mod direct o boală hepatică.
Să venim în ajutorul intestinelor
Viața noastră contemporană și deseori nesănătoasă, are efect extrem de negativ asupra intestinelor și bacteriilor importante pentru sănătate care trăiesc în intestine. Mâncăm prea multe grăsimi și zahăr, bem prea multă cafea și alcool și ne mișcăm prea puțin. În plus, aproape toată lumea din zilele noastre este în mod constant stresată dintr-un motiv sau altul. Rezultatul: Sindromul de “intestin permeabil”! Stratul de mucus de la suprafața intestinului se modifică și multe bacterii mor pur și simplu. Ca urmare, toate substanțele toxice care intră în corpul nostru prin alimente nu mai sunt excretate complet în scaun. În schimb, acestea pot trece nestingherite în fluxul sanguin principal și în căile nervoase. Un intestin funcțional este, prin urmare, o condiție prealabilă importantă pentru a ne asigura că ficatul nostru nu este supraîncărcat și-și poate îndeplini sarcinile în mod normal.
Cu ajutorul , OMNi-BiOTiC® HETOX Light, special dezvoltat și testat științific îmbunătățirea funcției hepatice prin intermediul intestinului a devenit posibilă pentru prima dată.
OMNi-BiOTiC® HETOX Light conține 15 miliarde de bacterii intestinale într-o doză zilnică, aparținând celor 9 tulpini diferite care se regăsesc în mod natural în intestinul uman.
Această combinație de bacterii special dezvoltată a fost utilizată în cadrul unor studii de cercetare pe persoane cu funcție hepatică afectată.
Studiu: OMNi-BiOTiC HETOX Light la pacienții cu ciroză hepatică compensată (Horvath A et al., 2016)2
Un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo a fost realizat de o echipă de experți de la Spitalul Universitar din Graz, condusă de prof. univ. Vanessa Stadlbauer-Köllner. Au fost investigate efectele benefice ale bacteriilor atent selecționate asupra pacienților cu ciroză hepatică compensată pe o perioadă de intervenție de 6 luni și încă 6 luni de urmărire atentă. Cohorta de pacienți a inclus 101 pacienți adulți (cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani) diagnosticați cu ciroză hepatică compensată (scor Child-Pugh <12). Sistemul imunitar al pacienților care suferă de ciroză hepatică este afectat și, din cauza deficitului de neutrofile, (responsabile de prima linie de apărare a sistemului imunitar), sensibilitatea lor la infecții este crescută. În plus, “intestinul permeabil” permite o absorbție crescută a microorganismelor patogene și a endotoxinelor. Studiul a investigat efectele unui produs pe bază de tulpini bacteriene, special dezvoltat din mai multe tulpini (OMNi-BiOTiC® HETOX Light) în doză zilnică de 6 g (2 pliculețe) cu un număr de bacterii de 15 x 10⁹ (15 miliarde) UFC, pe o perioadă de 6 luni.
Rezultate: Grupul tratat cu bacterii benefice atet selecționate a prezentat o îmbunătățire remarcabilă a funcției hepatice (în scorurile funcției hepatice Child-Pugh și MELD), spre deosebire de grupul tratat cu placebo, deși funcția hepatică a participanților din grupul bacterii benefice era mult mai afectată decât în celălalt grup la începutul urmăririi. Tolerabilitatea și complianța au fost excelente în grupul tratat cu bacterii benefice (98,9% din doze au fost ingerate). În plus, nu au fost documentate interacțiuni cu alte medicamente.
Metabolismul
Din ce în ce mai mulți oameni duc un stil de viață nesănătos care îi îmbolnăvește: Dietele cu prea mult zahăr (ascuns), grăsimi nesănătoase și aditivi artificiali, precum și lipsa de mișcare duc la creșterea în greutate și, de asemenea, perturbă metabolismul zahărului și al grăsimilor. Printre altele, acest lucru duce la creșterea constantă a incidenței bolilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.
Punctul de plecare pentru aceste tulburări metabolice poate fi găsit adesea în intestin, deoarece malnutriția și lipsa de exerciții fizice dăunează florei intestinale benefice, reducând masiv numărul de bacterii de bune și mai ales diversitatea acestora.
Ca urmare, bariera intestinală poate fi perturbată: sarcina barierei este, de fapt, de a absorbi din alimente doar substanțele care sunt benefice pentru organismul nostru. Cu toate acestea, dacă bariera intestinală devine permeabilă din cauza stresului sau a unei alimentații necorespunzătoare („intestin permeabil“), atunci aceste substanțe din intestin pot pătrunde în corpul nostru. Printre alte componente toxice, acestea includ și lipopolizaharidele (sau LPS, pe scurt), care pot provoca daune grave restului organismului. Organismul reacționează prin inflamații în diverse locuri din corp și limitează, de asemenea, funcționarea acelor organe care sunt responsabile de metabolismul grăsimilor și al zahărului.
Mai multe studii au arătat că administrarea de OMNi-BiOTiC® HETOX Light îmbunătățește în mod clar diverși parametri ai metabolismului zahărului și al grăsimilor la adulții supraponderali.
Sindromul metabolic
Această combinație de simptome diferite este cunoscută și sub denumirea de “cei patru mortali”, “sindromul Raven” sau “sindromul X” și este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și bolile coronariene. În Europa Centrală, aproximativ 25% din populație este afectată. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sindromul metabolic este definit prin afectarea metabolismului glucidic (diabet zaharat, intoleranță la glucoză și rezistență la insulină) și trebuie să fie îndeplinite cel puțin 2 dintre următoarele criterii:
- Tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială) (> 140/90 mmHg – sau dacă a fost deja inițiat un tratament antihipertensiv)
- Tulburare lipometabolică (dislipidemie)
- Niveluri crescute de trigliceride (>150 mg/dl)
- Niveluri reduse de HDL (<35 mg/dl pentru bărbați și mai puțin de 39 mg/dl pentru femei)
- Excreție urinară de albumină (microalbuminurie) (>20 µg/min pe noapte)
- Obezitate (IMC >30 kg/m2 și/sau WHR >1 la bărbați și >0,85 la femei)
Calcularea indicelui de masă corporală (IMC): Greutatea corporală în kg împărțită la înălțimea pătrată (m2)
Calcularea raportului talie/șold (WHR): Circumferința taliei în cm împărțită la circumferința șoldului în cm.
Următoarele afecțiuni au fost descrise în literatura de specialitate ca factori de risc pentru dezvoltarea sindromului metabolic:
- Factor ereditar, genetic
- Fumat
- Înaintarea în vârstă
- Obezitate
- Statusul socio-economic scăzut
- Menopauza
- Lipsa de activitate fizică
- Consum excesiv de alcool
- Model alimentar occidental
- Condiție fizică cardiorespiratorie slabă
- Utilizarea atipică a medicamentelor antipsihotice (de exemplu, clozapina)
- Utilizarea de cantități mari de sare de masă
- Expunerea prelungită la stres
Opțiunile terapeutice actuale se limitează la tratamentul hipertensiunii arteriale, al hiperglicemiei și al hipertrigliceridemiei, precum și la măsuri de control prin dietă și exerciții fizice regulate. În cele mai multe cazuri, reducerea greutății și îmbunătățirea sensibilității la insulină se află pe primul plan ca măsuri primare.
Studiu:Efectul terapiei cu tulpini benefice atent secționate pe o perioadă de 6 luni asupra parametrilor de inflamație și a profilului cardiometabolic la pacienții cu diabet de tip 2 (Sabico et al., 2018)1
La pacienții cu diabet de tip 2, nivelul crescut de insulină circulantă crește permeabilitatea intestinală, ceea ce înseamnă că mai multe endotoxine intră în sânge și provoacă reacții inflamatorii. S-a dovedit științific că administrarea de bacterii benefice speciale multispecii poate restabili bariera intestinală și, în consecință, reduce reacțiile inflamatorii. Schimbarea pozitivă a microbiomului intestinal oferă, prin urmare, un mare potențial pentru prevenirea și tratamentul acestei boli.
Într-un studiu clinic dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo, realizat de Sabico et al. a fost analizat efectul tulpinilor multispecie special selectate formate din Lactobacillus casei W56, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus brevis W63, Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W51, Bifidobacterium lactis W52, Lactococcus lactis W19, Lactobacillus salivarius W24 und Bifidobacteri um bifidum W23 (OMNi-BiOTiC HETOX Light), asupra nivelului de endotoxine și a altor biomarkeri cardiometabolici la 61 de pacienți netratați cu diabet zaharat de tip 2.
După 6 luni de administrare de tulpini benefice atent selecționate (4 g pe zi, cu un total de 1 x 1010 CFU), a fost raportată o reducere semnificativă a raportului talie-șold și o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere clinic a rezistenței la insulină, determinată de indicele HOMA (Homeostasis Model Assessment).
După 6 luni de utilizare a tulpinilor benefice atent selecționate, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a parametrilor glicemici sub forma unei reduceri față de începutul tratamentului.
În plus, nivelurile de endotoxine în grupul pacienților cu bacterii benefice au fost semnificativ mai mici în comparație cu începutul tratamentului.
În plus, în cadrul grupului caruia i-au fost admistrate bacterii benefice , terapia a dus, de asemenea, la o îmbunătățire semnificativă a profilului glicemic, evidențiată printr-o reducere a nivelului mediu de glucoză (p<0,05) și a nivelului de insulină (p<0,05). De asemenea, s-a înregistrat o reducere semnificativă a rezistenței la insulină (p <0,01).
Studiu: Efectul unei combinații de tulpini multispecii atent secționate asupra nivelurilor de lipopolizaharide și a profilului cardiometabolic la femeile obeze aflate la postmenopauză (Szulinska et al., 2018)3
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 60 % dintre femeile care au trecut deja la menopauză sunt supraponderale sau obeze. Bolile metabolice asociate cu obezitatea, cum ar fi dislipidemia, rezistența la insulină, inflamația cronică sau hiperuricemia, sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și, prin urmare, reprezintă principala cauză de deces la femeile aflate la postmenopauză. În cadrul acestui studiu randomizat, controlat cu placebo de Szulinska et al. a fost studiată prima dată influența tulpinilor multispecie atent selecționate formate din Lactobacillus casei W56, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus brevis W63, Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W51, Bifidobacterium lactis W52, Lactococcus lactis W19, Lactobacillus salivarius W24 și Bifidobacterium bifidum W23 (OMNi-BiOTiC HETOX Light), în două doze diferite (doza mică: 1 g cu un total de 2,5 × 109 Colony Forming Units (CFU) pe zi și doză mare: 4 g cu un total de 1 x 1010 CFU pe zi) la nivel de LPS și profilul cardiometabolic la 81 de femei diagnosticate cu obezitate.
În analiza statistică a parametrilor măsurați, s-au constatat diferențe semnificative în ambele grupuri monitorizate, atât în cazul dozelor mari, cât și în cazul dozelor mici, după 12 săptămâni de administrare, comparativ cu începutul tratamentului. În grupul placebo, însă, nu au existat diferențe semnificative între începutul și sfârșitul tratamentului.
După 12 săptămâni de administrare a bacteriilor bune în doză mare s-a înregistrat o scădere cu 20,14% atât a nivelului de LPS al pacienților, cât și a circumferinței șoldurilor (1,7%), a procentului de grăsime (3,44%), a colesterolului total (7,32%), a trigliceridelor (7,05%), a grăsimii subcutanate (22,91%) și a concentrației serice de acid uric cu 11,13%, precum și a LDL (lipoproteine cu densitate scăzută; 3,99%), glucoză (7,92%) și insulină (22,4%).
Bacteriile bune în doză mică au provocat reduceri semnificative din punct de vedere statistic al circumferinței șoldurilor, al procentului de grăsime, al grăsimii viscerale și al concentrației serice de insulină. Modificarea medie a parametrilor măsurați în cele trei grupuri a arătat diferențe semnificative din punct de vedere statistic în ceea ce privește concentrația de acid uric, glucoză, insulină și LPS.
În concluzie, utilizarea bacteriilor bune multispecie atent selecționate reprezintă o posibilă terapie adjuvantă pentru femeile supraponderale la postmenopauză.
Studii și surse citate:
1. Sabico, Shaun et al. “Effects of a 6-month multi-strain probiotics supplementation in endotoxemic, inflammatory and cardiometabolic status of T2DM patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial.” Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland) vol. 38,4 (2019): 1561-1569. doi:10.1016/j.clnu.2018.08.009
2. Horvath, A et al. “Randomised clinical trial: the effects of a multispecies probiotic vs. placebo on innate immune function, bacterial translocation and gut permeability in patients with cirrhosis.” Alimentary pharmacology & therapeutics vol. 44,9 (2016): 926-935. doi:10.1111/apt.13788
3. Szulińska, Monika et al. “Dose-Dependent Effects of Multispecies Probiotic Supplementation on the Lipopolysaccharide (LPS) Level and Cardiometabolic Profile in Obese Postmenopausal Women: A 12-Week Randomized Clinical Trial.” Nutrients vol. 10,6 773. 15 Jun. 2018, doi:10.3390/nu10060773